ONDERHOUDSentz
Liquid Solutions

Sentz® Performance Waterproofing :
Het milieuvriendelijke gamma voor impregnering en onderhoud van uw favoriete buitensport uitrusting.

Er zijn diverse redenen om als gebruiker beroep te doen op onze producten:
Eenvoud, kwaliteit en aandacht voor het milieu zijn de voornaamste.


Eenvoud:
Sentz® maakt geen gebruik van een zeer uitgebreid assortiment waardoor u als consument de bomen in het bos niet meer dreigt te zien.
Het gebruik van onze producten is absoluut veilig en betekent dan ook geen gevaar voor uzelf, uw uitrusting en uw kostbare wasmachine.
Indien u niet over een machine beschikt kan het evengoed manueel aangebracht worden.
Juiste dosering door de meegeleverde maatcap van exact 100ml.


Kwaliteit:
Sentz® maakt gebruik maakt van hoog kwalitatieve componenten die zorgvuldig uitgezocht en ontwikkeld worden door ons eigen laboratorium.
Dit zorgt er tevens voor dat wij ook producten op maat maken (concentratie, samenstelling, geur, kleur en verpakking). Het “ONE STOP SHOP” principe staat garant voor de hoge kwaliteit.
Het complete traject van losse componenten tot een eindproduct bevindt zich onder één dak. Naast de inhoudelijke kwaliteit is er ook veel aandacht besteed aan vormgeving en keuze van de materialen.
Dit opnieuw om de kwaliteit van Sentz® te benadrukken.


Aandacht voor het milieu:
Ons milieu staat zwaar onder druk en iedereen moet zijn verantwoordelijkheden opnemen.
Sentz® maakt geen gebruik van drijfgassen en andere aerosols. Fluorcarbon wordt door ons eveneens niet verwerkt vanwege te belastend voor mens en milieu.
Het overgrote bestanddeel van onze was-en impregneermiddelen is geconditioneerd regenwater
waardoor ook geen overbodige giftige oplosmiddelen gebruikt hoeven te worden. Een ander voordeel van regenwater is dat het zeer “zacht” water is.
Sentz® is niet brandbaar en laat geen giftige dampen vrij.
Sentz® werd ontwikkeld zonder gebruik te maken van proefdieren
Wat is een ademend membraan?
Iedereen spreekt over Gore-tex en Sympatex en noem maar op. Het principe is echter overal hetzelfde: een membraan is eigenlijk een heel dunne laag met minuscule gaatjes erin.
Deze gaatjes laten transpiratievocht van binnen naar buiten ontsnappen terwijl regen niet van buiten naar binnen kan dringen.


Kan een membraan lek zijn?
Neen, een membraan kan hooguit slecht werken omdat het vervuild is of omdat de buitenste laag stof van de kledij of uitrusting vervuild is waardoor deze water vasthoudt en zo een negatieve invloed heeft op het ademend vermogen.


Waarom opnieuw impregneren?
Alle nieuwe kledij en uitrusting is toch al behandeld in de fabriek?
Klopt. Veel merken behandelen de stoffen reeds in het fabricatieproces.
Externe factoren zorgen er echter voor dat de werking van deze producten door gebruik alsmaar minder worden. Veel uitrekken en buigen van de stof tijdens activiteiten zorgt voor het loslaten van de waterafstotende laag die rond de vezelstructuur aanwezig is.
Een waterafstotende laag is ook vuilafstotend omdat het vuil dat in combinatie met water van de behandelde uitrusting “afparelt”.
Na slijtage van de waterafstotende eigenschappen zal de ondertussen vuile uitrusting zorgen voor een sterk verminderde ademende werking van het membraan waardoor transpiratievocht vastgehouden wordt en het lichaam dus afkoelt.


Waarom wassen met een speciale zeep en niet met een gewoon wasmiddel?
Een klassiek wasmiddel heeft een grovere moleculaire structuur die de gaatjes in het membraan verstopt waardoor het transpiratievocht niet meer naar buiten kan en het lichaam nat blijft.
De meeste wasmiddelen die zorgen voor die “prachtige” kleuren en geuren zoals men ze meestal voorstelt op televisie, werken zo agressief dat niet alleen het membraan verstopt maar ook de waterafstotende eigenschappen in een klap “weggegeten” worden.Is dit product niet schadelijk voor de machine?
Absoluut niet. Het grootste gedeelte van de inhoud van onze producten is water. Het product is volledig oplosbaar in water en na de laatste spoelbeurt is het overtollige product reeds weggespoeld uit de machine en zit onze werkzame stof in de behandelde uitrusting.
Zowel Sentz®-n-Clean (het wasmiddel) als Sentz®-n-Dry (het impregneermiddel) zijn compleet biologisch
afbreekbaar en werken niet belastend op het milieu.

In de nieuwste generatie wasmachines heeft men zelfs standaard impregneerprogramma’s gestoken.
Moet ik elke keer na het wassen ook opnieuw impregneren?
Neen. Onze producten zijn zo op elkaar ingesteld dat u na een impregneerbeurt de eerst volgende drie keer enkel hoeft te wassen vooraleer een nieuwe impregneerbeurt zich opdringt.


Hoelang gaan de producten mee?
2 jaar is geen enkel probleem. Let op: de producten moeten altijd vorstvrij bewaard worden en niet permanent aan zonlicht worden blootgesteld.

SPECIALISATIE
Onderhoudsmiddelen voor technische kleding, jacht, schoenen/laarzen en tegen teken
Waarom moet je je kleding en uitrusting reinigen?

Wanneer je buiten bent, wil je plezier hebben en je geen zorgen hoeven maken over nat of vuil worden. Dat hoort allemaal bij de outdoorbeleving!

Waterproof kleding vereist speciale zorg en aandacht om de waterafstotende en ademende eigenschappen goed te onderhouden.

Helaas kunnen gewone wasmiddelen invloed hebben op de impregnering, waardoor je niet langer warm en droog blijft.

Daarom moet je het juiste Nikwax wasmiddel gebruiken voor je outdoorkleding.

Waarom moet je je kleding en uitrusting impregneren?

Waterafstotende kleding is bedoeld om ons droog en comfortabel te houden. Het moet de regen buitenhouden, maar de stof moet je transpiratie door laten. Anders zul je oververhit raken en nat worden door condens.  Daarom moet waterafstotende kleding kunnen 'ademen', zodat je transpiratie kan ontsnappen en de wind en regen buiten blijven.

Ademende kleding is super wanneer de kledingstukken nieuw zijn, maar na verloop van tijd hebben ze speciale zorg en aandacht nodig om ervoor te zorgen dat je warm en droog blijft.


De meeste waterafstotende kleding wordt behandeld met een Durable Water Repellency (DWR) finish. Op termijn wordt de effectiviteit van de DWR gereduceerd door een combinatie van slijtage en het gebruik van gewone wasmiddelen die de DWR aantasten.

Je zult het merken wanneer je kleding niet langer meer waterafstotend is, want dan raakt de buitenkant verzadigd en begin je je klam te voelen.

Wanneer het zover is, dien je actie te ondernemen om de kleding opnieuw waterproof te krijgen, anders krijg je het koud en word je nat en voel je je onbehaaglijk.


Waarom moet je je kleding conditioneren?

Nikwax helpt bij het naar behoren reinigen van je kleding en uitrusting, maar het is belangrijk dat jij er ook goed voor zorgt.  

De juiste conditionering van je outdoorkleding kan de prestaties van de materialen verbeteren waardoor ze voor jou comfortabeler zijn.

Zo kan leer langzaamaan hard worden, maar de juiste Nikwax verzorging kan de soepele eigenschappen herstellen waardoor je schoenen comfortabeler zijn bij het dragen. Ook synthetische kleding, met name die je ​​direct op je huid draagt, kan onaangenaam beginnen te ruiken. Traditionele wasmiddelen en conditioners verwijderen de geur niet, de nare luchtjes hopen zich op, maar conditionering met Nikwax kan ongewenste geurtjes verwijderen en voorkomen.

Nikwax biedt hulp!

De producten van Nikwax zijn ontwikkeld om de waterafstotende eigenschappen  en het ademend vermogen van je kleding te behouden waardoor je langer warm en droog blijft.

Nikwax is wereldleider. Nikwax ontwikkelt en produceert de beste onderhoudsproducten voor al je outdoorkleding, schoeisel en uitrusting.