Schoenen/Laarzen

Onderhoud van schoeisel

Schoeisel wordt gemaakt van leer omdat dit steun geeft, behaaglijk draagt, en van nature waterafstotend en ademend is. Hoe minder water het leer opneemt, hoe langer je er plezier van hebt. Als het eenmaal nat is, rekt het leer uit en wordt het slap; als het weer droogt krimpt het en wordt het broos. Hier zijn enkele eenvoudige tips waardoor je jaren plezier van je schoenen zult hebben.

Reinigen

De eerste stap in het schoenonderhoud is regelmatig reinigen. Kleine delen vuil dringen in het leer en veroorzaken daar beschadiging en slijtage. Spoel vuil en modder onder de kraan af. Gebruik voor vlekken, vuil en restanten oude wax die er onder de kraan niet afgaan,Nikwax Footwear Cleaning Gel en een nylon borsteltje. Maak ook de binnenkant van je schoenen schoon met een warme, vochtige doek. Het zout uit je ttranspiratievocht kan door de voering het leer beschadigen, uitdrogen en breken.

Opnieuw impregneren of de waterafstotendheid verhogen

Dit is niet alleen belangrijk voor droge voeten, maar het is bewezen dat schone, soepele schoenen een langere levensduur hebben. Na de schoenen met water schoon te hebben gemaakt, breng je het juiste Nikwax impregneringsmiddel op de gehele schoen aan. Schenk extra aandacht aan de naden en stiksels voor een optimale bescherming tegen de elementen. Herhaal de behandeling zo vaak als nodig is. Voor het beste resultaat laat je de schoenen 24 uur drogen voor je ze gebruikt.
Drogen

Begin met het verwijderen van de veters en losse binnenzolen. Laat schoenen langzaam, bij kamertemperatuur drogen. Stel ze niet bloot aan een hittebron.Overmatige verhitting kan onherstelbare schade aan het leer veroorzaken en is nadelig voor de lijm die gebruikt wordt in de schoenindustrie. Om doorweekte schoenen te laten drogen adviseren wij om ze met krantenproppen te vullen, welke je regelmatig voor droge vervangt tot de schoenen droog zijn.

Conditioning

Het gebruik van een conditioner helpt je bij het inlopen van nieuwe glad leren schoenen of laarzen en geeft oude en uitgedroogde schoenen een tweede leven. We adviseren het gebruik van Nikwax Conditioner for Leather, een paar keer per jaar, of zo vaak als nodig is.